Ava en trix

Episode 1

De Prettige Scheiding 

HET AVONTUUR

Ava & Trix organiseren een verrassingsetentje voor hun ouders. Maar ze moeten wel het doktersadvies opvolgen: Papa kreeg een absoluut verbod om zout te eten. Maar de peper en het zout vallen door elkaar. Hoe kunnen ze die terug scheiden?

WAT HEB JE NODIG?

Tijdens het verhaal verzamelen de kinderen verschillende materialen en hulpmiddelen: ballonnen, een koffiefilter, een glas water, een pincet, een ballon, popcorn,…

WAT ALS ...

In kleine groepjes bedenken de leerlingen hypotheses ... Wat maakt peper anders dan zout? Hoe zou een ballon ons nu kunnen helpen om dit probleem op te lossen? Kunnen we peper en zou scheiden door het mengsel in water te brengen? De hypotheses worden daarna aan de klas voorgesteld en besproken.

TIJD VOOR PROEFJES

Eerst wordt er volop geëxperimenteerd op de tablet. Met propere vingers wordt op de tablet geprobeerd om het peper en zout te scheiden.

MAAR OOK AAN TAFEL.

Maar niets zo leerrijk en leuk als een echt peper- en zoutvat leegschudden en met pincetten, ballonnen en koffiefilters aan de slag gaan om te eindigen met een perfecte scheiding van peper en zout.

EUREKA!

Uiteindelijk vinden de kinderen hoe ze peper en het zout kunnen scheiden. Hopelijk net op tijd voor papa thuiskomt. En het peper blijkt een wel heel euh, bijzondere eigenschap te hebben…

De behaalde leerdoelen:
na deze les kunnen de leerlingen ...

  • voorspellingen en hypothesen formuleren rond een probleem
  • uitleggen dat sommige stoffen oplossen in water en andere niet
  • uitleggen dat ze niet-opgeloste stoffen uit water kunnen halen met een filter
  • verwoorden dat elektrostatisch geladen voorwerpen andere lichte voorwerpen kunnen aantrekken (of afstoten)

Bekijk onze volledige handleiding:  Aan de slag

cat