Ava en trix

Episode 3

De ijskoude trouwringen 

HET AVONTUUR

Oom Tom valt met de deur in huis: hij gaat trouwen! En Ava & Trix mogen de ringen naar het trouwkoppel brengen. Leuk nieuws! Tot de ringen plots bevriezen in een grote ijsklomp. Kunnen Ava & Trix het ijs op tijd ontdooien?

WAT HEB JE NODIG?

Tijdens het verhaal verzamelen de kinderen allerlei materialen zoals ijsblokjes, warm water, zout, handdoeken en een kommetje.

WAT ALS ...

In kleine groepjes bedenken de leerlingen allerlei mogelijke oplossingen. In de winter strooien we toch zout op de weg om ijs sneller te laten smelten? Ijs smelt als het warm is. Hoe kunnen we het ijs verwarmen? De oplossingen worden daarna aan de klas voorgesteld en besproken.

EXPERIMENTEREN OP DE TABLET

Ijsblokjes, water, zout,… zelfs zonder knoeien kunnen leerlingen het probleem van Ava en Trix oplossen. Door in het verhaal het nodige materiaal te verzamelen en de experimenten virtueel uit te voeren, komen ze tot wetenschappelijke inzichten.

EXPERIMENTEREN AAN TAFEL

Maar omdat knoeien met écht ijs en zout de onderzoeksvaardigheden stimuleert, zetten Ava en Trix de leerlingen aan het werk met echte experimenten. De klas wordt in een mum van tijd omgetoverd tot een labo vol ijsexperten.

EUREKA

Uiteindelijk vinden de kids de beste manier om ijs te laten smelten. De trouwringen raken uit het ijs. Oom Tom trouwt en… nu alleen nog hopen dat de raket van de zussen de ringen netjes bij bruid en bruidegom aflevert!

De behaalde leerdoelen:
na deze les kunnen de leerlingen ...

  • voorspellingen en hypothesen formuleren i.v.m. een gegeven probleem
  • eenvoudige experimenten bedenken en uitvoeren om hun voorspellingen te toetsen
  • verschillende manieren opsommen om ijs sneller te doen smelten
  • verwoorden dat je met isoleren ijs minder snel kan laten smelten

Bekijk onze volledige handleiding: Aan de slag

cat